T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TRABZON / ORTAHİSAR - Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Güzellik ve Saç Bakım Alanı

10-03-202010-03-202010-03-202010-03-202010-03-202010-03-202010-03-2020


GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ ALANI

 

ALANIN AMACI
             Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Güzellik ve Saç Bakım hizmetleri alanında son yıllarda ülkemizde gelişen teknolojiyle beraber hızlı bir değişim süreci başlamıştır. Bu değişim süreci alanda faaliyet gösteren çalışanların bilgi ve becerilerini arttırarak kendilerini yenilemelerini gerektirmekte ve bu alanda yetişmiş nitelikli iş gücü ihtiyacını gün geçtikçe arttırmaktadır. Bu nedenle öğrencilere, alan/dallar ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra; öğrencinin yeniliğe, değişime uyum sağlayabilen, çevresindeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilen, hedeflerini belirleyip bunlara ulaşmak için girişimlerde bulunabilen, yaratıcı, eleştiriye açık ve mesleki yeterliklere sahip bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. Cilt Bakımı ve Makyaj

2. Kadın Kuaförlüğü

3. Erkek Kuaförlüğü 

 

  • · Cilt Bakımı ve Makyaj Dalı;

Cilt bakım teknikleri, ileri makyaj, vücut bakımı, temel makyaj, epilasyon, depilasyon, el ve ayak bakımı, temel beslenme, diksiyon ve mesleki yabancı dil,

  • · Kadın Kuaförlüğü Dalı;

 Kadın saç şekillendirme ve renklendirme, kadın saç kesim teknikleri, temel makyaj, depilasyon, el ayak bakımı, temel beslenme, diksiyon ve mesleki yabancı dil,

  • · Erkek Kuaförlüğü Dalı;

Erkek saç şekillendirme ve renklendirme, erkek saç kesim teknikleri, sakal bıyık tıraşı, temel makyaj, depilasyon, el ve ayak bakımı, temel beslenme, diksiyon ve mesleki yabancı dil

 ile ilgili bilgi ve beceri yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER 
Görme ve duyu organının işlevini tam olarak yerine getirir durumda olması, el ve parmaklarını ustalıkla, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilme yeteneğine sahip, iş organizasyonunu yapan, hijyene önem veren, estetik görüşü gelişmiş, insan psikolojisinden anlayan, iletişimi kuvvetli, girişimci, kişisel bakıma özen gösteren, tam sağlıklı, koku ve kimyasal maddelere karşı alerjik ve bulaşıcı rahatsızlığı bulunmayan, alanını seven, mesleki eğitim almış kimseler olmaları gerekir.

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ 
Meslek eğitiminde niteliğin artırılmasına ve standartlaşmaya gereksinim duyulmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında kendi branşında nitelikli alan öğretmenlerinden eğitim almış kişiler, mesleğin standartlarını daha ileri götüreceklerdir. Kısa süreli özel kurslarda niteliksiz kişiler tarafından yetiştirilmiş elemanlar, mesleğin standartlarını düşürmektedirler. Sağlık Bakanlığı'nın kuaför ve güzellik salonlarında yapacakları sıkı denetimler olası sağlık sorunlarına çözüm getirecektir. Müşteri ilişkilerinin giderek daha fazla önem kazanması ile beraber, çalışanların mesleğin gerektirdiği teknik bilgilerin yanı sıra, müşteri ilişkilerinde de yeterli olması beklenmektedir. 

Meslek teknolojik gelişmelerden etkilenmekte, kullanılan malzeme, ürün ve araçlarda çeşitlilik artmaktadır. Ayrıca, meslek elemanlarının çalışabileceği iş yerlerinin çeşitlendiği ve çoğaldığı da söylenebilir. Güzellik elemanları, cilt doktorları ve fizyoterapistlerle çalışabildikleri gibi rehabilitasyon merkezlerinde de istihdam imkânı bulabilmektedirler. Ayrıca fizik tedavide masaj, plastik cerrahi kliniklerinde ameliyat öncesi ve sonrası cilt bakımı, sahne sanatlarında makyaj da güzellik uzmanlarının yaptıkları işler arasında sayılabilir. İşini benimsemiş, nitelikli elemanlar sayesinde mesleğin toplum içindeki önem ve statüsü olumlu gelişme göstermiştir. Bu olumlu gelişmede, kozmetik ürünlerinde çeşit ve nitelik yönünden gözlenen değişim ve gelişimlerin yanı sıra moda ve medya da oldukça etkili olmuştur. Bu etki ve gelişmelerin sonucu, güzellik uzmanlığı mesleğine talep artmış, meslekte geçmişe nazaran daha profesyonel bir yapı oluşmuştur. 

Mesleğin hızla gelişmesi büyük bir istihdam alanı yaratmakta ve nitelikli elemanlara ihtiyaç giderek artmaktadır. Meslek elemanlarının çoğunluğu işbaşı eğitimi ile yetişmiş elemanlardır. Hızla değişen ve gelişen teknolojinin olumlu izlerine kuaförlük mesleğinde de rastlanmaktadır. Kullanılan kozmetik malzemelerine ve elektrikli cihazlara yansıyan bu gelişme mesleğin verimini artırmaktadır. Gelişen elektrikli cihazlar sayesinde zamandan kazanılırken, kozmetik malzemeler sayesinde yapılan işlemlerden daha olumlu sonuçlara alınmaktadır. Müşteri ilişkilerinin gittikçe önem kazandığı bu meslekte, salon kapasiteleri genişletilmektedir. Meslekte geleceğe yönelik eğilim ise Güzellik ve Saç Bakımı Hizmetleri alanında birçok gelişmiş ülkede olduğu gibi bayan-erkek hizmet ayrımının ortadan kalkması yönündedir. 

 

İSTİHDAM ALANLARI
Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Bayan ve erkek kuaför salonlarında,
2. Güzellik salonları ve merkezlerinde,
3. Masaj salonları ve merkezlerinde,
4. Kaplıca ve banyo tesislerinde,
5. Termal otellerde,
6. SPA, thallosso terapi ve bakım merkezlerinde,
7. Spor merkezleri ve salonlarında,
8. TV kanallarında,
9. Tiyatro salonlarında,
10. Sinema stüdyolarında,
11. Kozmetik satış noktaları,
12. Kozmetik imalatçılarında,
13. Kamu kurum kuruluşları içerisindeki kuaför ve güzellik salonları vb. yerlerde çalışabilirler.

Okulumuzdan mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi verilmektedir.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI 

Bölümün lisans programı kapalıdır. Şuan öğrenci alımı yapmamaktadır. Fakat bölümün tekrar açılması için çalışmalar devam etmektedir.

Yüksekokul programları ise

  • Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Alanı         
  • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler                    
  • Kozmetik Teknolojisi               olarak devam etmektedir.
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.03.2013 - Güncelleme: 10.03.2020 17:21 - Görüntülenme: 1325
  Beğen | 0  kişi beğendi